Pillerin geri dönüşümü; kullanım ömrünü tamamlamış olan pillerin, insan sağlığına zarar vermemesi, ekonomiye tekrar kazandırılması amacı ile barındırdığı zararlı kimyasal ve ağır metallerin bertaraf edilmesi ve geri dönüşüm sürecidir. Eğer ki piller kontrolsüz bir şekilde çevreye bırakılırsa kimyasal maddeler ve ağır metaller toprak ve su kirliliğine sebep olabilir. Akülerde bir pil çeşididir.
PİLLERİN TÜRLERİNE GÖRE GERİ DÖNÜŞÜMÜ:
Pillerin çoğu geri dönüştürülebilir. Ancak bazı pillerin geri kazanımı diğerlerine göre daha kolaydır: otomotivde kullanılan akü ve daha çok saatlerde kullanılan düğme piller, alkalin piller ve şarj edilebilir piller de geri kazanılabilir.
Akü
Kurşun ve asit karışımına sahip aküler geri kazanılabilir. Otomotivde, küçük araçlarda ve kesintisiz güç kaynaklarında kullanılan akülerdeki asit ve kurşun edilerek ayrıştırılır ve yeniden kullanılması sağlanır. Kazanılan bu malzemeler yeni pil üretimi dâhil birçok alanda kullanılabilir.
Gümüş oksit piller
Saat, oyuncak ve bazı tıbbi malzemelerde kullanılan gümüş oksit piller (düğme pil) az miktarda cıva içermektedir. Birçok ülkede bu cıvanın uygun yöntemlerle bertaraf edilmesine dair çeşitli mevzuatlar vardır. Gümüş oksit piller cıvanın çevreye zarar vermemesi ve tekrar kullanılabilmesi için geri dönüşüm sürecine tabi tutulur.